De ce să folosesc un serviciu VPN?
VPN (reţea virtuală privată) este un serviciu de securitate pe internet care le permite utilizatorilor să acceseze conţinutul de pe Internet, chiar dacă sunt conectaţi la o reţea publică. VPN-urile folosesc software-uri de criptare pentru a crea o conexiune securizată în timp ce navighezi folosind infrastructura nesigură de pe Internet.
Cum securizează VPN-urile informațiile și datele utilizatorului?
Criptarea este o modalitate de combinare a datelor și informaţiilor într-o formă care poate fi înţeleasă numai de către utilizatorii autorizați. Programul de criptare preia datele și le combină în așa fel încât acestea nu pot fi citite nimeni altcineva în afară de cei care deţin cheia corectă de citire. Astfel, persoanele neautorizate sau alte persoane care intră în posesia acestor informații, nu le pot citi. Se poate spune că serviciul de criptare este comparabil cu un "cod secret".
Un VPN funcţionează asemenea unui liant de legătură între dispozitive, realizând conexiuni criptate între acestea. Toate dispozitivele care se conectează la VPN configurează niște chei de criptare, aceste chei fiind folosite pentru a coda și decoda informaţiile transmise între dispozitive.
Efectul criptării constă în faptul că aceste conexiuni VPN rămân private chiar dacă este folosită infrastructura publică de Internet. Să ne imaginăm că Andrei își face cumpărăturile online, din camera sa de hotel. Să presupunem că, în același moment, un răufăcător s-a infiltrate, fără ca nimeni să afle de acest lucru, în rețeaua de internet a hotelului și că monitorizează toate datele care circulă pe rețea (ca și cum ar asculta cineva tot ce vorbești la telefon, fără să știi că ești ascultat).
Numai că datele lui Andrei sunt în siguranță datorită serviciului de VPN. Tot ceea ce poate vedea răufăcătorul este versiunea criptată a acestor date. Atunci când faci o tranzacţie sau când trebuie să transmiţi sau să primești informaţii sensibile și confidenţiale, VPN-ul te va proteja și îţi va oferi siguranţă.
Am nevoie de un VPN pentru toate dispozitivele mele?
Da, trebuie să îţi instalezi programul VPN pe fiecare dispozitiv pe care îl vei folosi atunci când te conectezi prin VPN. Din fericire, toate programele VPN recomandate pe site-ul nostru îţi permit să te loghezi pe mai multe dispozitive folosind un singur cont.
Așa că, indiferent dacă ai un desktop Windows, un laptop, un Macbook sau un iPhone ori un telefon cu Android, te poţi loga pe oricare dintre acestea, folosind același cont, fără să fie nevoie să îţi înregistrezi un cont pentru fiecare dispozitiv în parte.
Cum să aleg cele mai bune VPN-uri?
Am testat, evaluat și clasificat numeroase oferte de servicii VPN de la cei mai buni producători de software de pe piată înainte de a configura lista celor mai performante 10 VPN-uri. Pentru a ne edifica asupra celor mai bune opţiuni de VPN, care să merite atenţia și banii tăi, am analizat caracteristicile produsului, reputația și preţurile de la fiecare producător.
Principalul motiv pentru a-ţi instala un VPN este siguranţa pe care ţi-o oferă un astfel de program. De aceea am ales VPN-uri care dispun de criptare militară, utilizează o gamă extinsă de protocoale (OpenVPN. L2TP, IKEv2 și multe altele), oferă protecţie DNS împotriva scurgerilor de informaţii și dispun de opţiunea kill-switch. Totodată, am comparat și numărul de servere ale fiecărui serviciu VPN și unde sunt localizate acestea, precum și viteza și latenţa lor.
De asemenea, am ţinut cont de ușurinţa în utilizare, de serviciul de asistenţă clienţi, dar și de recenziile de pe site-urile de specialitate, precum Trustpilot. Desigur, nu am uitat nici de preţul fiecărui serviciu VPN, astfel încât să poţi alege doar cele mai avantajoase oferte.
Deja am început să cred că utilizarea unui program VPN chiar este o variantă care merită atenția mea. Însă, mă intrigă faptul că nu văd unele dintre cele mai populare branduri VPN printre recomandările voastre din Top 10. Există vreo explicație pentru asta?
Cu siguranță! Luăm în calcul mai mulți factori atunci când evaluăm și testăm VPN-urile: securitatea oferită, numărul de servere și locații lor, funcțiile suplimentare, raportul preț-calitate și recenziile utilizatorilor. În plus, preferăm brandurile cu o politică neinvazivă privind înregistrare a datelor și care nu stochează istoricul utilizării datelor clienților.
În cele ce urmează îți prezentăm câteva produse VPN populare printre utilizatori și despre care este posibil să fi auzit, dar pe care nu le-am inclus în lista noastră Top 10.
Avast Secureline: Am decis să nu includem Avast VPN în lista noastră după incindentul privind încălcarea securității, care a avut loc în 2019 (au fost colectate date despre utilizatori prin Jumpshot). De asemenea, nu ne place că trebuie să plătim pentru o licență separată pentru fiecare dispozitiv pe care îl folosim, plus că Politica lor de Utilizare este puțin cam neclară.
AVG: Credem că AVG este prea scump pentru un program VPN care nu oferă funcția kill switch, are servere limitate, criptare mediocră și un istoric destul de lung privind încălcările condițiilor de securitate.
McAfee: McAfee se bucură de o reputație solidă pe piață, așa că este posibil să ți se pară surprinzător să nu-l vezi pe lista noastră. Cu toate acestea, nu putem ignoră faptul că are una dintre cele mai intruzive politici de înregistrare. De asemenea, nu ajută faptul că are sediul în SUA (se supune regulilor Five-Eyes).
Safer VPN: Un program VPN simplu de folosit, cu o serie de caracteristici utile precum protecţie automată Wi-Fi și asistenţă 24/7. Însă vitezele scăzute și bug-urile de securitate ne-au determinat să nu-l includem în lista noastră cu Top 10 produse VPN.
BitDefender: BitDefender nu este un program VPN atât de rău, dar experiența din perioada de testare, pe care am avut-o cu serviciul de asistență pentru clienți, a fost una dintre cele mai neplăcute. Un program VPN plătit merită cu siguranță un serviciu de asistență mai bun.
Kaspersky: Un alt brand cu reputație, dar pe care nu îl putem include în lista noastră, deoarece are sediul în Rusia, unul dintre statele cunoscute pentru controlul excesiv și cenzura pe Internet. De asemenea, programul nu a reușit să ocolească restricțiile geografice impuse de Netflix în timpul testului nostru.
OpenVPN: Vrem ca toți cititorii noștri să aibă parte de cea mai bună experiență atunci când folosesc unul dintre software-urile VPN recomandate de noi. Cu toate acestea, OpenVPN nu este tocmai ușor de utilizat și utilizatorii noi ar putea întâmpina dificultăți în folosirea interfeței de comandă.
TunnelBear: Chiar dacă TunnelBear oferă posibilitatea de utilizare gratuită a programului în limita unei anumite lățimi de bandă, în timpul testelor am fost opriți de limita impusă de 500 MB, așa că nu am avut posibilitatea de a testa așa cum trebuie acest program VPN.
IPVanish: Incidentul din 2016, atunci când au fost oferite date (informații de identificare și jurnale de logare) într-o anchetă federală (în ciuda faptului că era stipulat faptul că nu vor fi stocate datele privind logarile utilizatorilor) ne-a determinat să eliminăm acest VPN din Top-ul nostru.
VyprVPN: VyprVPN avea o problemă legată de păstrarea unor informații privind logarea utilizatorilor, dar actuala Politică de Confidențialitate pare să fi remediat această situație (zero informații stocate despre jurnalul de logare). Cu toate acestea, am decis să excludem programul VPN din cauza serverelor sale limitate și a vitezei mediocre.
HolaVPN: HolaVPN nu a reușit să ajungă în topul nostru (mult prea multe argumente contra decât pro, cum ar fi înregistrarea informațiilor despre utilizator și partajarea lățimii de bandă). Sistemul lor peer-to-peer înseamnă practic că îți vei partaja adresa IP fără să dispui de vreun control asupra modului în care aceasta va fi utilizată. Iar asta înseamnă fix invers decât ar trebui să facă un VPN, nu?