Atlas VPN a fost lansat abia în ianuarie 2020, dar a început deja să se impună pe piața utilizatorilor de VPN. Este promovat ca un serviciu VPN gratuit care pune accentul pe confidențialitate, nu agasează utilizatorul cu reclame, nu impune o limită de date și utilizează criptare de nivel militar. Pe scurt, este tot ceea ce majoritatea celorlalte mărci VPN „gratuite” nu sunt, acesta fiind un aspect care merită evidențiat. Desigur, dacă îți dorești acces la servere mult mai eficient optimizate și mai rapide, Atlas VPN îți pune la dispoziție și versiunea Premium.
Acest furnizor de VPN dispune în prezent de peste 570 de servere distribuite în 17 țări, ceea ce este impresionant având în vedere că activează pe piață de numai un an. Conexiunile sunt rapide, fiabile și sigure, bazându-se pe protocolul IPv6 și oferind protecție împotriva scurgerilor de date DNS și WebRTC. Aplicațiile mobile ale programului sunt compatibile cu Windows, macOS, Android, iOS și, de curând, au fost optimizate și pentru Chrome.
Ceea ce ne place mai mult la acest serviciu este că programul colectează un volum foarte mic de date. De fapt, atunci când utilizezi versiunea gratuită, nici nu trebuie să te înregistrezi! Până acum totul pare minunat, dar haideți să aflăm dacă acest serviciu este, într-adevăr, atât de grozav pe cât se pretinde a fi.
Confidențialitate / Anonimat
Pentru desfășurarea în bune condiții a traficului pe net, Atlas VPN rulează pe o combinație standard de protocoale AES-256 și IPSec / IKEv2. Această formulă utilizată îl face practic impenetrabil, deci nu va trebui să îți faci griji cu privire la informațiile tale. Haideți să vedem ce se întâmplă cu partea de stocare a datelor utilizatorilor chiar de către programul Atlas VPN. Oare cât de multe dintre datele tale sunt stocate? Iată ce ni se spune, conform Politicii lor Confidențialitate:
„Acesta este un program VPN fără jurnale de date: nu colectăm adresa ta IP reală și nu stocăm nicio informație care să te identifice pe baza informațiilor de navigare, a conținutului vizualizat și a ceea ce faci online prin intermediul conexiunii VPN furnizate de noi. Singurele informații colectate sunt cele de bază (pentru analiza funcționalității programului), pentru a asigura un serviciu excelent tuturor utilizatorilor noștri. Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu partajăm datele utilizatorilor nici când ni se solicită cereri legate de activitățile desfășurate de utilizator printr-o conexiune VPN. ”
În plus, Atlas VPN oferă și funcția Kill Switch pentru a te proteja împotriva scurgerilor de date în cazul în care conexiunea VPN cade. O altă caracteristică utilă este „SafeBrowse”, care te avertizează atunci când ești pe punctul de a deschide un site care conține pericole sau care este catalogat ca fiind potențial dăunător. Cu toate acestea, în momentul în care realizăm această recenzie, atât funcția Kill Switch, cât și cea SafeBrowse sunt disponibile numai în aplicațiile Android și iOS.
Viteza și fiabilitatea
Pentru a testa viteza și fiabilitatea programului VPN Atlas am folosit acest serviciu pe parcursul a câtorva săptămâni pentru a juca jocuri online și pentru navigarea normală. Înainte de a ne conecta la un server, aveam de obicei o viteză medie de descărcare de 49 Mbps și o viteză de încărcare de 7 Mbps. Nu a existat nici o diferență atunci când ne-am conectat la un server local, deoarece viteza noastră de descărcare a rămas stabilă, cu o medie de 41 Mbps, iar viteza de încărcare a oscilat în jurul valorii de 4 Mbps. Nu este surprinzător faptul că viteza a scăzut puțin de îndată ce ne-am conectat la un server din SUA (eram într-un stat din Europa în momentul realizării acestei recenzii). Viteza de descărcare de bază a fost de 49 Mbps, apoi aceasta a scăzut la aproximativ 37 Mbps, în timp ce viteza de încărcare a scăzut la 3 Mbps. Per total, experiența noastră a fost mai mult decât satisfăcătoare. Totul a funcționat bine, aproape fără nici o întârziere sau buffering, indiferent de platforma pe care am desfășurat acest test VPN Atlas. Trebuie reținut că testele de viteză au fost efectuate de pe un cont Premium.
Platformele și dispozitivele compatibile
Atlas VPN este compatibil cu telefoanele mobile, tabletele, laptopurile și computerele desktop și acceptă o serie de platforme, inclusiv Android, iOS, macOS și Windows. În prezent, Atlas VPN nu funcționează pentru utilizatorii OSX.
Locațiile serverelor
În prezent, VPN Atlas dispune de un total de 573 de servere în 17 țări: Australia, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Singapore, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite.
Serviciul de asistență clienți
Atlas VPN are o secțiune cuprinzătoare de întrebări frecvente în fișierul HELP/AJUTOR. Totuși, articolele nu sunt bine organizate, deși butonul de Căutare este un element util pentru a găsi ceea ce ai nevoie. Dacă nu reușești să găsești ceea ce ai nevoie, atunci poți trimite un e-mail la support@atlasvpn.com. Dacă ești un abonat Premium, conectează-te la cont și vei avea acces la serviciul personalizat de asistență pentru clienți 24/7.
Prețul
Pentru început, să discutăm mai întâi diferențele dintre abonamentul gratuit și cel plătit. Versiunea gratuită îți oferă practic lățime de bandă nelimitată, criptare a datelor și protecție avansată a acestora, precum și acces limitat la doar 3 locații: SUA, Japonia și Australia. Pe de altă parte, iată ce poți obține atunci când optezi pentru un abonament premium:
• Servere optimizate • Peste 20 de locații și peste 500 de servere în întreaga lume • Suport personalizat 24/7 • Utilizarea simultană a serviciilor premium pe un număr nelimitat de dispozitive • Funcția SafeBrowse și verificarea siguranței online • Viteze de navigare mai mari și lățime de bandă nelimitată
Acum, că știm ce ni se oferă, este timpul să discutăm despre prețuri. Costul lunar nu este tocmai unul competitiv la $9,99, având în vedere că valoarea lunară medie pentru un serviciu VPN este de aproximativ $5. Prețul scade semnificativ, însă, dacă te abonezi pe un an, acesta fiind de $2,49 pe lună și se va reduce la $1,39 / lună dacă plătești în avans pentru un abonament de 3 ani. Deși nu este tocmai cel mai scăzut preț de pe piață, merită remarcat faptul că Atlas VPN nu impune limite asupra numărului de dispozitive conectate la un singur cont premium. Aceasta înseamnă că nu trebuie să-ți cumperi un abonament suplimentar doar pentru a acoperi toate dispozitivele din gospodărie!